• BEL ONS: 020 - 7155220
  • NL
  • ENG

BEL ONS: 020 - 7155220

UPDATE: Vergelijkers in Google Shopping: wat zijn de gevolgen?

BLOG
post image

29-09-2017

Hoe gaat Google, na de boete van de Europese Commissie, andere vergelijkers een plekje geven in de Shopping-resultaten? En wat zijn de mogelijke gevolgen? Een update op onze vorige blogs.

 

 

Auteur: Martijn Nagelhout, Online Marketing Consultant 

 

 

 

UPDATE BLOG: 10 oktober 2017

 

Opnieuw een update op ons blog over vergelijkers in Google. Er is wéér meer inzicht in welke partijen producten van een adverteerder mogen gebruiken in Google Shopping.

 

Adverteerders houden controle over eigen producten

 

De adverteerder krijgt een overzicht én de mogelijkheid om vergelijkers, óók Google Shopping zelf, te verbieden om producten van de adverteerder mee te nemen in de veiling. Dit houdt in dat adverteerders zelf overzicht en controle houden over hun zichtbaarheid in het Google Shopping platform en niet de concurrentie met zichzelf aangaan.

 

Wil je zelf zien welke vergelijkers momenteel jouw producten in Google Shopping gebruiken?

Volg dan de volgende stappen:

  1. Open het Google Merchant Center
  2. Click in het menu aan de linkerkant op ‘Shopping Ads’ / ‘Shopping Advertenties’
  3. Kies voor ‘Configuratie’ / ‘Configuration’
  4. Click op ‘Comparison Shopping Services’ / ‘Vergelijkers’

 

Deze pagina geeft de optie om vergelijkers te accepteren of te weigeren producten te gebruiken in Google Shopping. Let wel op, de optie staat automatisch ‘aan’.

 

BLOG: 29 september 2017

 

Volgens ingewijden van Bloomberg is de oplossing van Google inmiddels bekend: er wordt een veilingsmodel opgezet waarin Google Shopping en andere vergelijkers gelijke kansen krijgen op posities op de pagina. Wat betekent dit voor vergelijkers en adverteerders?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkers: meer kosten en meer werk

Vergelijkers krijgen dezelfde kans in een nieuw jasje: zowel Google Shopping als andere vergelijkers kunnen op de product-positie binnen Search Engine Results Page (SERP) bieden. Hier zal ongetwijfeld een veilingsmodel aan worden gekoppeld, dat niet alleen let op Cost Per Click (CPC), maar ook op relevantie, laadtijden, content, etc. De bieder met de beste combinatie aan variabelen ‘wint’ de eerste positie, de tweede krijgt de tweede positie, etc.

 

Hoewel dit niet de gewenste oplossing is voor veel vergelijkers (zij willen graag gratis worden geplaatst), is deze oplossing wel ‘eerlijker’. Google Shopping krijgt niet automatisch een voorkeurspositie, aldus Google. Toch zullen vergelijkers in de buidel moeten blijven tasten voor een positie op de SERP.

 

Ook zal het voor vergelijkers een behoorlijke klus worden om hun feeds te optimaliseren, bijvoorbeeld op het gebied van EAN en GTIN. Wanneer ze niet direct beschikbaar zijn, kan het een behoorlijke klus zijn om ze toe te voegen, zeker voor de grotere assortimenten.

 

Momenteel ziet het er naar uit dat de resultaten per vergelijker worden gesplitst. Nu zijn op deze SERP nog alle resultaten nog voor Google.

 

Adverteerders: kannibalisatie of lagere positie

Één van de ‘gevaren’ van deze oplossing voor adverteerders is dat er kannibalisatie kan optreden. Hetzelfde product van dezelfde adverteerder kan nu via meerdere kanalen worden aangeboden voor de top-5 SERP product posities. Op deze manier concurreert een adverteerder met zichzelf en zal de CPC worden opgedreven, wat uiteraard niet wenselijk is.

 

Aan de andere kant is er ook een probleem: wanneer een adverteerder niet via meerdere vergelijkers adverteert, kan dit negatieve effecten hebben op de gemiddelde positie. Andere vergelijkers kunnen namelijk meer bieden dan Google Shopping. Hierdoor komt zowel zichtbaarheid als rendement in gevaar.

 

Ook zaken als remarketing groepen (RLSA) spelen een rol. Adverteerders werken vaak al lang aan het opbouwen van de perfecte RLSA lijsten waarin zij goed kunnen retargeten, maar ook de CPC kunnen aanpassen op relevante bezoekers/klanten. Bij een vergelijker is het zo dat deze exacte groepen niet gebruikt kunnen worden. Wat wel een voordeel van adverteren bij vergelijkers is, is dat zij meer data opbouwen omtrent merken of modellen en op basis van deze data RLSA groepen opbouwen.

 

Hoe nu verder? Testen en langzaam uitbouwen

Wij adviseren adverteerders de uiteindelijke precieze invulling van Google af te wachten. Naar verwachting zal dit in de komende weken bekend worden.

 

Mocht het zo zijn dat vergelijkers dezelfde kans krijgen als Google Shopping, dan betekent dit niet automatisch dat het verstandig is om via vergelijkers op deze posities te bieden. De kosten zullen hierdoor stijgen, producten kunnen meerdere malen worden weergegeven op minder relevante personen en zorgvuldig opgebouwde RLSA groepen worden minder gebruikt.

 

Daarnaast is het verstandig om kannibalisatie te voorkomen en de click zo relevant mogelijk te houden. Het is wenselijk om gelijk na een click door te worden gestuurd naar de productpagina op de website van de adverteerder, en niet die van de vergelijker. Een landingspagina van adverteerders is namelijk doorgaans intensief geoptimaliseerd door het Conversion Rate Optimazation team.

 

Ons uiteindelijke advies is dus ook om eerst te testen met het enkel bieden via Google Shopping en dit eventueel ‘langzaam’ uit te bouwen. Maar ook te testen via verschillende vergelijkers. Dit om onnodige ‘dubbele’ kosten en posities te voorkomen en relevantie altijd voorop te laten staan.

 

Dit is een UPDATE op ons vorige artikel op Emerce.