• BEL ONS: 020 - 7155220
  • NL
  • ENG

BEL ONS: 020 - 7155220

Hangout - Stel je SEO rankings veilig; anticipeer op Penguin

NIEUWSUPDATE

21-10-2013

In de UK zijn duizenden websites getroffen door de laatste update van het Google Algoritme. De schade is voor een aantal online retailers aanzienlijk. In Nederland dreigt hetzelfde te gebeuren maar er zijn nu al een aantal flinke correcties uitgedeeld. 

google-penguin-recovery.620x250.75.Lancz

Heb jij de afgelopen jaren actief aan linkbuilding gedaan? En heb je het niet al te nauw genomen met de richtlijnen van Google? Dan is je linkprofiel toe aan een opschoonbeurt. Oogst organiseert rondom dit thema op 29 oktober aanstaande om 14:00 een hangout  'Google Penguin herstel in 6 stappen'.

De Penguin is een van de grootste Google algoritme updates geweest van de afgelopen jaren. Deze richt zich met name op websites met een onnatuurlijk linkprofiel. Eind mei rolde de  Penguin 2.0 update van de Google lopende band. En begin oktober volgde  Penguin 2.1. Hiermee geeft de zoekmachine een duidelijk signaal: schoon je linkprofiel op, anders weten we je te vinden!

Pre-penguin linkbuilding

Wie in de afgelopen jaren een hogere positie wilde bereiken, kon niet om linkbuilding heen. Het aanvragen van links, maar ook linkruil en -inkoop, forumreacties en het posten van blogcomments, waarbij het vaak om kwantiteit in plaats van kwaliteit ging, loonde een tijd lang in de strijd naar de fel begeerde nummer 1 positie. Zo zijn veel linkprofielen volgelopen met 'spammy' links die op een onnatuurlijke manier zijn ontstaan.

Maar tijden veranderen en zo ook de  Google richtlijnen. Want werd het manipuleren van posities eerst nog door de vingers gezien, nu treed Google hard op tegen wie zich niet aan de regels houdt.

Google laat de Penguin los…

De lancering van de Penguin 2.0 heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien in de SEO wereld. Deze algoritme update focust op slechte linkprofielen met als doel het herkennen van  'onnatuurlijke' linkpatronen en deze te bestraffen.google-penguin-herstel.500x500.jpeg

 Voorbeelden hiervan zijn:

Deze update heeft tot veel penalties van Google geleid en tot drastische dalingen in de rankings van de gestrafte websites. Het terugdraaien hiervan is niet eenvoudig. Voorkomen is beter dan genezen!

Hoe weet je dat je geraakt bent?

Wie geraakt is door deze update ziet dat terug aan de extreme daling in posities in Google en in het aantal bezoekers via organic traffic. Heb je daarnaast een melding in je  Google Webmaster Tools account ontvangen waarin slechte links vermeld worden? Dan weet je dat de penalty via een handmatige actie door een Google medewerker is uitgedeeld om het onnatuurlijk linkprofiel te bestraffen. Deze handmatige acties kunnen ook betrekking hebben op andere zaken. Controleer daarom altijd de door Google gegeven melding voor een indicatie van de mogelijke boosdoener.

penguin%20update%20analytics.500x500.jpe

 

Webmaster tool melding

Bij een handmatige actie van Google wordt een melding gegeven met daarbij een indicatie van de oorzaak. Ga er niet vanuit dat als de genoemde link verwijderd is, je probleem opgelost is. Zie het als een hint en focus vooralsnog op:

En houd hierbij de Google richtlijnen nauwlettend in de gaten.

Hoe herstel je van de Penguin update?

Het plan van aanpak voor een Penguin update of een handmatige penalty, gebaseerd op het linkprofiel, is vrijwel hetzelfde. Wie posities wil terug winnen moet aan de hand van de Google richtlijnen het linkprofiel opschonen.

Ben je door Google op de strafbank gezet of wil je dat voorkomen? Wat moet je doen om je posities terug te winnen of te behouden? Oogst organiseert op 29 oktober aanstaande om 14:00 een hangout  'Google Penguin herstel in 6 stappen'. In een 2e artikel dat daarna volgt zullen we hier uitgebreid verslag van doen.

Aan bod komen dan vraagstukken als: