• BEL ONS: 020 - 7155220
  • NL
  • ENG

BEL ONS: 020 - 7155220

Data visualisatie met gratis Google Data Studio

BLOG
post image

20-10-2016

Google Data Studio, een gratis data visualisatie en dashboard tool, is sinds kort bèta en daarmee ook in Nederland beschikbaar. Natuurlijk waren we razend benieuwd naar de prestaties van deze applicatie. Oogst deelt de eerste ervaringen met Data Studio met je!

 

 

 

 

 

 

Auteur: Martijn Staal, Senior Data & Analytics Strategist 

 

Kansen sneller benutten en datasilo's overstijgen 

Met Google Data Studio zijn eenvoudig visuele rapportages op te stellen en te delen, zodat beter en sneller beslissingen gemaakt kunnen worden.

Het nut van tools zoals Data Studio lijkt evident: organisaties verzamelen steeds meer informatie. Niet alleen vanuit Analytics, maar ook uit onder andere CRM, backend, 3rd party systemen en alle online​ en offline kanalen. Hierdoor zou het nemen van datagedreven beslissingen simpeler dan ooit moeten zijn. Een grote uitdaging blijft echter om deze data makkelijk toegankelijk te maken en om te zetten naar concrete inzichten. Door slechte integratie van databronnen missen organisaties nu vaak kansen.

Google Data Studio biedt een krachtige aanvulling op bijvoorbeeld bestaande custom reports in Google Analytics en Oogst Insights.

In de custom reports van Google Analytics heb je veel minder visualisatiemogelijkheden dan in Data Studio en veel beperkingen qua aantal dimensies en widgets die je kunt toevoegen.

 

Waar Oogst Insights voor veel efficiencywinst zorgt in de aansturing van online marketingkanalen, biedt Google Data Studio een aanvullende visuele manieren om de overall performance weer te geven en hierop te ‘downdrillen’. 

 

Snel intuïtieve dashboards maken

Bestaande applicaties als  Tableau, Qlik, SAS en Microsoft Power BI hebben allemaal hun voor- en nadelen. Google betreedt overtuigend deze markt doordat je met Data Studio alle databronnen (nu nog vooral Google databronnen, maar dit wordt uitgebreid) kan combineren tot aantrekkelijke, interactieve dashboards. Via een drag en drop proces kunnen grafieken en rapportages worden opgesteld, zonder dat hiervoor kennis van scripting, queries of design nodig is. Bovendien is het een gratis pakket. Hiermee gaat Google de concurrentie aan met de gevestigde namen.

 

Voor welke toepassingen is Data Studio geschikt?

Doordat er veel datakoppelingen en visuele rapportagemogelijkheden aanwezig zijn, is Data Studio zeer geschikt voor o.a.:

In 3 stappen naar een dashboard

De eerste ervaringen met Data Studio zijn dus positief. Het is erg eenvoudig om de Google Analytics data te koppelen en de interface is zeer snel & intuïtief. In 3 stappen is een dashboard op te stellen:

 

1. Koppel databronnen: gebruik hiervoor een van de bestaande koppelingen zoals de Adwords of BigQuery connector, of importeer je data naar Google Analytics en maak gebruik van de Analytics koppeling.

 

2. Maak visualisaties en stel een dashboard op. Er zijn verschillende grafiektypes beschikbaar. Voor een snelle start kun je eventueel gebruik maken van een van de templates die Google beschikbaar stelt, zoals het Ecommerce rapport.

 

Recent is de visualisatiefunctionaliteit verder uitgebreid waardoor bijvoorbeeld nog beter de realisatie vs targets en via heatmaps uitschieters te visualiseren zijn. Ook zijn de dashboards qua layout verregaand aanpasbaar. En mocht je willen dan zijn de dashboards eenvoudig uit te printen zonder verlies van opmaak.

3. Bewerk en deel de dashboards met andere gebruikers

Aan de datasets kun je tegelijk met andere personen werken. Hiervoor maakt Google gebruik van de Google Docs structuur. 

Er zijn wel beperkingen t.o.v. tools zoals Tableau. Zo is de interactiviteit van dashboards beperkter: je kunt bijvoorbeeld niet filteren door op een onderdeel van een grafiek te klikken. Hiermee is het minder geschikt als Analytics en downdrill tool.

 

Data Studio (gratis beta) vs Data Studio 360 (betaald)

In beide versies kun je een onbeperkt aantal databronnen en gebruikers toevoegen. Het grootste verschil is dat in de gratis versie 5 projecten aan te maken zijn. Dit is echter overkomelijk, omdat binnen 1 project veel pagina´s aan te maken zijn. Wil je echter niet al deze pagina´s delen met dezelfde personen, en meer dan 5 projecten dan kun je een overstap naar Data Studio 360 overwegen.

 

Wat vinden wij ervan?

Data Studio kan met haar visuele rapportages een krachtige aanvulling bieden op bestaande rapportages die bedoeld zijn voor het aansturen van online (en offline) marketingkanalen. Het is daarmee uitermate geschikt voor bijvoorbeeld managementrapportages en kan (deels) als laagdrempelig alternatief voor betaalde dashboardtools als Tableau dienen. Data Studio faciliteert samenwerken en delen van rapportages op een zeer laagdrempelige manier, wat ons betreft nog soepeler ten opzichte van gevestigde, alternatieve tools.

 

Oogst Insights bood al een intuïtieve manier om online marketingkanalen optimaal te kunnen aansturen, onder andere door de mogelijkheid om marge-, kosten- en klantdata in de dashboards te integreren. Google Data Studio biedt een goede aanvulling hierop, omdat data in veel visuele vormen gedeeld kan worden met collega´s.

 

De huidige Data Studio versie heeft nog wel enkele nadelen en kinderziektes: zo zijn in de gratis betaversie slechts 5 rapportages per gebruiker beschikbaar, en werden we regelmatig geconfronteerd met bugs. Ook is de interactiviteit nog beperkt. We verwachten dat dit echter snel tot het verleden hoort, omdat Google veel in de doorontwikkeling lijkt te investeren.

 

We helpen je op weg

Oogst helpt je op weg door de datakoppelingen voor Data Studio beschikbaar te stellen. Doordat we de dashboards via deze en andere tools voor veel verschillende opdrachtgevers  inrichten, zijn we in staat om binnen korte tijd een visueel dashboard met eigen huisstijl op te zetten waardoor je snel met de inzichten aan de slag kunt.

 

Ben jij ook enthousiast geworden over Data Studio? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden of duik dieper in het materiaal wat o.a. Google biedt:

 

Dit artikel is tevens verschenen in Emerce